,

BE INSPIRED 05 / Be happy, be you!

Hoi!

Mij naam is Evi Mattijssen en ik ben 26 jaar. Ik woon in Breda, samen met Jasper en onze twee katten. Ik werk bij Hudson’s Bay als merchandiser: dat betekent dat ik vooral achter de schermen bezig ben. Ik heb fotografie gestudeerd aan de kunstacademie en ben momenteel aan het studeren om nagelstyliste te worden. Al zolang ik mij kan herinneren, trek ik me vrij weinig aan van trends en wat ‘in’ is. Mijn ouders zijn ook altijd zo geweest, en ik denk dat ik dat van hen heb meegekregen.

Nagels Evi Be Inspired Sint Jorisplein Amersfoort. BeYourself

Tot een jaar of tien geleden liep ik nog rond met dreadlocks in alle kleuren van de regenboog, enorme skatebroeken en altijd met turquoise eyeliner en roze oogschaduw. Ik was daar zelf dolgelukkig mee, ook al werd ik wel eens raar aangekeken. Natuurlijk kwetste het me wel als iemand iets rots zei over mijn ‘rare’ kleding, maar ik liet me niet tegenhouden. Ik vond het mooi en daar ging het om! Een tijdje is mijn stijl wat ‘normaler’ geweest, ik denk uit gemakzucht. Je trekt nu eenmaal makkelijker een spijkerbroek met gympen aan, dan een netpanty met plateauzolen. Maar op de kunstacademie zag ik mensen die nog apartere dingen droegen dan ik ooit had gedaan. Net als op de middelbare school kon ik mijn ogen niet van die mensen afhouden. Ik ging me weer meer uitgesproken kleden. Als ik het soms spannend vond om iets nieuws te dragen, zoals een felle lipstick of wanneer ik een nieuwe haarkleur had, dan deed ik gewoon alsof dat niet zo was. Omdat ik het zelf droeg alsof het mijn dagelijkse kloffie was, keken mensen er ook niet raar van op. Iemand zei wel eens ‘dat je dat durft!’, maar het was eigenlijk altijd positief bedoeld.

Evi Inspiratie BeYouself Sint Jorisplein Amersfoort

Na mijn studie ging ik bij Claire’s werken, waar ik continu omringd werd door aparte sieraden en make-up. In die tijd ben ik ook meer geïnteresseerd geraakt in make-up, waar ik momenteel veel mee aan het experimenteren ben. Nog steeds word ik af en toe raar aangekeken: maar ik krijg ik meer complimenten over mijn stijl dan rare blikken. Zo droeg ik bijvoorbeeld laatst groene lipstick. We liepen een café binnen waar ik door een paar meiden van mijn eigen leeftijd afkeurend werd aangestaard. Dat blijft ontzettend stom, of je nu 13 of 26 bent. Maar even later kwam de DJ naar ons toe om te vertellen hoe cool hij mijn lipstick vond! Op mijn werk moet ik altijd zwarte kleding aan. Dat vind ik totaal geen probleem, maar ik probeer dan wel altijd een gekleurde haarband of een gekke lipstick te dragen om toch mijn stempel op de zwarte outfit te drukken.

Be Inspired door Evi! Sint Joirisplein Amersfoort

Laatst stond ik -een zeldzaam moment- achter de kassa. Twee oudere dames kwamen bij mij afrekenen en raakten niet uitgepraat over mijn grote oorbellen en gekleurde haarband. Dat is superleuk om te horen, en moedigt me heel erg aan om het te blijven doen! Ik merk dat vaak oudere mensen het leuk vinden om te zien hoe wij onze eigen stijl hebben. Ik denk dat dat komt, omdat jongeren graag ergens bij willen horen en niet willen opvallen. Maar waarom? Ik kleed me ook niet anders voor de aandacht, maar omdat ik nu eenmaal liever aparte kleding draag. De ene dag zie ik eruit alsof ik zo uit de jaren ‘50 ben gestapt, de volgende dag draag ik een glas-in-lood-patroon legging. Ik houd het graag een beetje gevarieerd! Naast mijn eigen kledingstijl, hebben Jasper en ik ook een interieur dat je niet dagelijks ziet. We hebben een buffetkast ingericht als rariteitenkabinet, verzamelen taxidermie en veel van onze meubels komen uit de jaren ‘60 of ‘70. Hoewel veel mensen onze opgezette dieren en Jezusbeelden een beetje eng vinden, vindt iedereen ons huis gezellig en blijven ze naar onze verzamelingen kijken. Iets wat Jasper en ik vaak horen, is: “Ik zou het zelf nooit dragen/neerzetten, maar bij jullie vind ik het zo gaaf!” En dat vind ik een heel mooi compliment.

Huis Evi Be Inspired SInt Jorisplein AMersfoort  Huis Evi Be Inspired SInt Jorisplein AMersfoort

Als je vreemd wordt aangekeken of commentaar krijgt op je uiterlijk, vraag je dan het volgende af: Zou je gelukkiger zijn als je er net zo uit zou zien als de rest? Nee toch?!