,

BE INSPIRED 01 / Plastic Dieet

Begin september kwam ik op social media informatie tegen over het plastic dieet van Blue City 010. Middels een wekelijkse mail met tips, inspiratie en uitdagingen stimuleert Blue City je om een maand lang geen single-use plastic te gebruiken. Ik voelde me aangesproken. Zonder er langer over na te denken een appje naar mijn man gestuurd dat we dit, per direct, gingen doen ;-).

Drijfveer

Mijn belangrijkste drijfveer voor dit dieet was bewustwording creëren voor mijzelf en voor mijn gezin. En zo hopelijk op de lange termijn het plasticverbruik drastisch te verminderen. Ik weet dat plastic slecht is en nooit verdwijnt. Als ik er zelf niet over lees, zijn het wel de Kinderen voor Kinderen die zingen over de plastic soep. Toch was ons plastic verbruik behoorlijk hoog. Dat besefte ik pas toen ik eenmaal begonnen was met het dieet.

Een slimme meid is …

Poe, het viel me zwaar. Wij bestelden onze boodschappen wekelijks bij Albert Heijn. Dat kon echt niet meer. Alles, maar dan ook echt alles zit verpakt in plastic. Met goede planning is daar een oplossing voor. Naar de markt met meegebrachte linnen tasjes en je komt een heel eind voor je weekboodschappen. Maar een snelle lunch tijdens werktijd, een snack onderweg, of even die vergeten boodschappen halen. Het zit er gewoonweg niet in. Nou ja, op droge crackers kom je ook de dag wel door.

Lessen

Mijn grootste uitdaging was om er niet ontzettend chagrijnig van te worden. Ik zag overal plastic en was vaak boos. Als mijn man tóch die mozzarella in het plastic had meegenomen omdat hij het nou eenmaal niet anders kon vinden. Of als de notenboer met ‘verse’ noten mij geen noten kon aanbieden zonder plastic bakje. Of als mijn dochter met een ballon vanuit een winkel thuiskwam. Dit leek me niet bedoeling van het dieet. Dus ik heb mezelf toegestaan om het dieet minder perfectionistisch uit te voeren. Zoveel mogelijk zonder plastic. En dat doen we nu, naar tevredenheid, nog steeds.

Tip van de dag

Uiteindelijk heeft het mij geïnspireerd. Volg #plasticdieet op Instagram en je krijgt mooie, leuke en praktische tips om plastic te vermijden.